غلام محمد زارع

 

نخستین قربانیان بند سلما

 

احداث پروژه های زیربنایی بخاطررشد اقتصادملی و تامین نیازمندی های اولیه در کشور نه تنها جامعه را از ورود تولیدات مصرفی کشور های همسایه نجات میدهد بلکه از فرار اسعار جلوگیری کرده و نقش کشور را در معادلات منطقوی برازنده میسازدبند برق سلما که کار احداث آن در زمان ریاست جمهوری محمدداوود خان آغاز گردیده بود بدلایل ویرانکاری ، تخریب ، سبوتاژ و دست درازی کشور های همسایه و نوکران داخلی شان سالهای طولانی بدرازا کشید . اولین قربانیان را انجنیران و کارگران این بند در زمان حکومت حزب دموکراتیک خلق دادند . این انجنیران وکارگران که اکثریت قاطع شان به استثنای ارتباطات کاری هیچگونه پیوندی با حزب حاکم نداشتند یا تیر باران شدند ویا در اتش سوختند . گروپ های جهادی ؟؟؟ تورن اسمعیل بدستور اخوند های ایرانی حدود ۵۰ تا ۶۰ تن از انجنیرانو کارگران این بند را به جرم همکاری با دولت وقت و تخریب جریان کار این پروژه در دفاتر کاری شان محسور ساخته و با ریختن پطرول اتش زدند . چند تن زنده مانده بخاطر سوختگی شدید سالهای طولانی در شفاخانه چهارصد بستر اردو زیر تداوی بودند .                                                      

روح شهدا و قربانیان بند سلما شاد و یاد شان گرامی باد!

بند سلما که بروز ۴ جون ۲۰۱۶ توسط رئیس جمهور افغانستان و صدراعظم هند افتتاح شد۳۰۰   میلیون دالر هزینه برداشته که از کمک های دولت هند تامین گردیده است این بند ۲۰ کیلومتر طول و ۳ کیلومتر عرض دارد دارای ظرفیت ۶۴۰ میلیون متر مکعب آب میباشد بند برق سلما ۴۲ میگاوات برق تولید کرده و حدود ۲۰۰ هزار جریب زمین را در مسیر هریرود ابیاری می نمایدبه گزارش رادیو آزادی افغانستان ظرفیت تولید سه صد وده هزار میگاوات برق را دارد مگر به علت عدم توجه ، بی تفاوتی وسبوتاژ اولیایی امور در وزارت انرژی و آب از این ظرفیت ها تا کنون استفاده معقول صورت نگرفته و بیشتر به برق وارداتی که۷۵در صد نیازمندی های برق مصرفی کشور را تشکیل میدهد   توجه صورت گرفته استمنابع آبی افغانستان نه تنها تامین کننده نیازمندی های برق و ابیاری زمین های مسیر خود را میاثر میسازد بلکه منحیث وسیله در گفت و گو ها و چانه زنی میان افغانستان و کشور های همسایه غرض تامین توازن استفاده شده میتواند . هم ایران و هم پاکستان از احداث سد روی دریا های کشور در حراس اند اگر بند سلما روی دریا هریرود سد دوستی ایران و ترکمنستان را تهدید میکند آوازه اعمار بند احتمالی روی دریای کنر پاکستان را مشوش و دست وپاچه ساخته است بخصوص اعمار بند سلما توسط « رقیب دیرینه اش » هند را مایه ای سر افگنده گی دانسته و در تلاش است انرا به شکل از اشکال کم ارزش جلوه دهد  .

   صدراعظم هند در مراسم افتتاح بند سلما گفت : «‌ امروز مردم شجاع و با شهامت افغانستان پیام می دهند که تسلط قدرت های تخریب و مرگ ادامه نخواهد داشت . تخریب مانع رویا ها و ارزو های مردم افغانستان نخواهد شد و خانه های که شب های تاریک و وحشت راسپری کرده بودند اکنون با برق امید روشن خواهد شد »‌. این پیام تلویحا اشاره به پاکستان است که قبلا و بخصوص در چهار دهه ای آخیر به مردم افغانستان ، مرگ ، ویرانی ، تخریب و آتش صادر میکند . به احتمال قوی زمامداران پاکستان با بی توجهی به تلاش های دولت و مردم افغانستان برای تامین صلح در این کشور اشتباه بزرگ سیاسی را مرتکب میشوند احیای مجدد راه ابریشم پروژه های بزرگ انتقال انرژی از خاک افغانستان ، ظهور بندر چابهار، پروژه های تاپی و کاسا ۱۰۰۰ و پروژه های بزرگ اقتصادی که کشور ومنطقه را به همدیگر پیوند میدهد همیشه پیش زمینه های مناسبات جدیدی اقتصادی در منطقه میباشد که نمیتوان با دهشت افگنی و صدور تروریزم باآن مقابله کرد    

نا کامی اقای کرزی در تامین صلح در افغانستان و پا گذاشتن اقای غنی در جای پای اقای کرزی به کرات ثابت ساخت که کشور های همسایه به اسانی حاضر نیستند در تامین صلح در کشور ما سهیم شده و جلو ورود تروریستان را بگیرند . از لحاظ نظامی ما در موقعیت نیستیم که بتوانیم با وارد کردن فشار های نظامی همسایه های ازمند را مجبور به انصراف از مداخله در امور داخلی کشور نمائیم . باورمند هستم که سرمایگزاری بالای پروژه های بزرگ زیربنایی ، احداث بند های برق وابگردان ، تحکیم و تقویه بازار های داخلی با محصولات وطنی و تدابیر دیگر سیاسی ــ اقتصادی کشور های همسایه را مجبور خواهد ساخت تا بخاطر منافع خود شان با دولت افغانستان کنار بیایند . اگر ابها های افغانستان مهار شود و اگر بازار های داخلی بروی اموال بی کیفیت کشور های همسایه مسدود ویا حداقل محدود سلخته شود ، احتمالا این کشور ها ناچار خوهند شد از صدور تروریسم و تقویه باند گروپ های جهادی ــ طالبی در یک معامله بزرگ سیاسی ــ اقتصادی دست بردار شوند .                                                                                 

هم چنان دولت میتواند از رقابت های اقتصادی ــ سیاسی قدرت های منطقوی تا حدود که منافع ملی کشور ایجاب میکند برای رشد اقتصاد ملی و ایجاد بنیاد های زیر بنایی کشور بهره برداری نماید .

 

عقاید نویسنــــدگـان لـــزوما نظــر هـــوډ نمی باشــد