بخصوص که سلیمان لایق، سابق عضو دفتر سیاسی ح. د. خ. ا، برعکس و با رد قاطع ادعای فوق، طی مصاحبه یی با صبور الله سیاسنگ؛ چنین گفته است:

[«سـياه سـنگ: آيا اين ســخن درسـت نيسـت که شــما در نقـش دوسـت نـزديک و خـويشــاوند[استاد خیبر شوهر همشیره سلیمان لایق بود ـ ودان]، بـه خــاطــر مــاتم کشـته شــدن مـير اکـبر خــيبر و پيوند دادن اين رويـداد با محـمـــد داوود، گــفته ايد "اين فـــرعون کشــته شــود"؟

لايـق: مــن از همــان آغــاز زندگي از کشــت و خــون نـفـرت داشــتم و حــالا هـــم دارم. حتا پس از کشــته شــدن ســـردار داوود و خـانواده اش، برای ديدن اجـســاد به ارگ نـرفـتم. هميشــه در باره مــن ميگـفتند "اين آدم قـاطــع نيست". شـما در ســراســر افغانســتان يک نـفـر را پيدا کـنيد کـه بگـويد "از سـليمان لايـق متضــرر شــده ام". از ســوی ديگــر ســردار داوود و دســتگاه دولت جمهــوری او در کشــته شــدن مير اکـبر خيبر دست نداشـتند. چـرا مـردم حـرفهـای بيهــوده ميسـازند؟

سـياه سـنگ: قـاتل مير اکبر خـيبر کيست؟

لايـق: اين تحـقيقاتِ پوليسـي ميشــود و مــن جـواب گفتن به آن را لازم نمی بينم. چـند هـفـته پيش، يکـی از راديوهــای جهــانی هــم هـمين ســوال را از مــن پرســيده بود. به پرســنده آن راديو هــم گـفتم که حــالا وقت جـواب گـفتن نيست. هـنوز خـيلی زود است.

سـياه سـنگ: گـرچـه از مـوضـوع کشــته شـدن محـمـد داوود و خـانواده اش دور ميشــويم، بايد گفت وحــيد مــژده در ســايتهای "ســـرنوشت" و "آريايـي" نوشــته يي دارد با عـنوان "قـتلی کـه کـودتا در پـی داشت." او از زبان گلبدين حـکمتيار در مجلسـی کـه خـود [وحـيد مـــژده] نيز حاضــر بوده، چـنين مينويســد: "خيبر به دست برادران مجــاهـد خـود مــا به قتل رســيده است."

لايـق: اين ادعــا هم از ريشــه نادرست است. حـزب اســلامی برای آنکه در چشــم مقامـات پاکسـتان کــريدت بگيرد، با اين نيرنگ خيلــی ناشــيانه و خـام، مسـئوليت قتلی را کـه هــرگـز مـرتکب نشــده است، به دوش ميگـيرد.

سـياه سـنگ: ولـی ادعـای گلبدين حکــمتيار (با تکيه بر نوشــته وحـيد مــژده) را برخـی از بلند پايگان پيشــين حـزب دمــوکراتيک خلـق افغانســتان پذيرفـته اند.

لايـق: بلي! پذيرفته اند به خـاطــری که آنهــا هــم ميخـواهـند مُهـــر اتهــام قتل مير اکبر خـيبر را هــرچه زودتر از جبين خـود پاک کنند.

سـياه سـنگ: از ســخنان شـما دانســته ميشــود کـه کشـتن ميراکبر خـيبر "قتل درون حـزبـي" است. آيا بهـتر نخـواهـد بود شمــا که قاتل را ميشــناسـيد، حقيقت را به مـــردم برسـانيد؟ دست يافتن به درسـتترين آگاهـيها يکی از بنيادی ترين حقــوق مــردم است.

لايـق: کارنامــه حــزب دمــوکراتيک خلـق افغانســتان مخصوصـاً پس از پيروزی کـودتا بســيار زشـت بود. مــردم از مــا زياد صــدمه ديدند. مير اکـبر خـيبر را هــم حــزبيها کشــتند. مــن کــه حــالا ســياست حــزبی و ســياست متشــکل را ترک کــرده ام و به ادبيات رو آورده ام، ميخـواهــم هــمــه اطلاعــاتی را کـه دارم، بنويســم. چــرا نه؟ در آينده نـزديک هــمـه چـيز را در يک کتاب مــی آورم (1).

ـ سایراعضای فامیل استاد میر اکبر خیبر نیز مانند سلیمان لایق و همچنان افرادِ نزدیک به او مانند عبدالقدوس غوربندی و دیگران، برخی از محققین و مؤرخین و خاطره نویسان کشور، چون داکتر اکرم عثمان، کاندیدای اکادمسین محمد اعظم سیستانی، صدیق فرهنگ و... چه بطور مجمل، دستهای داخل حزب و درین رابطه برخی حلقات سفارت شوروی را در ترور او دخیل میدانند و یاهم صریحاً ترور او را سازماندهی شده از جانب کارمندان سفارت شوروی با دخالت ببرک کارمل تلقی نموده اند. عبدالقدوس غوربندی بعد از استدلالهای مبنی بر تردید دست داشتن دولت وقت و یاهم حفیظ الله امین درین ترور، با صراحت هرچه بیشتر؛ درین زمینه چنین نتیجه میگیرد:« ... هرگاه از این گونه اتهامات بی پایه و بی اساس و خلاف عقل و منطق و سرتا پا اشتباه و غرض آلود که بگذریم و صمیمانه در جستجوی حقیقت در زمینه باشیم و جسارت و شهامت پرده دری و افشاگری نیز در ما باقی باشد و پای ما در کدام «تلک خرس» بند نباشد، دلایلکافی وجود دارد تا با آرامش کامل وجدان حکم نمائیم که خیبر توسط کی. جی. بی طبق معلومات غلط ببرک کارمل که در مورد نقش وی در جنبش انقلابی داده بود، ترور شده است»(2). محمد اعظم سیستانی معتقد است که:«بدون شبهه این ترور بوسیله یا به دسیسه و مشوره جواسیس کا.گی.ب شوروی صورت گرفته بود.»(3).

یادداشتهای قسمت سوم

1ـ سلیمان لایق در مصاحبه با صبورالله سیاسنگ، سلسلۀ مسایل تحقیقاتی در مورد شهادت سردار محمد داوود تحت عنوان«... و آن گلوله باران بامداد بهار»، بخش سوم، منتشره در سایت کابل ناتهـ، شماره 75 ، سال چهارم، سرطان 1378 مطابق جون 2008:

http://www.kabulnath.de/Salae_Charom/Shoumare_75/President%20Daud%203.pdf

2 ـ عبدالقدوس غوربندی، نگاهی به تاریخ ح.د. خ.ا، صفحه 56.

3 ـ کاندیدای اکادمسین محمد اعظم سیستانی، مقدمه یی بر کودتای ثور و پی آمدهای آن در افغانستان، صفحه 81.

 

ـ.ـ.ـ.ـ.ـ.ـ

قسمت اول :

http://howd.org/index.php/2014-05-06-22-20-55/414-2015-04-19-17-20-07

 

قسمت دوم :

http://howd.org/index.php/2014-05-06-22-20-55/417-2015-04-21-14-16-32

 

عقاید نویسنــــدگـان لـــزوما نظــر هـــوډ نمی باشــد