سقوط حاکمیت ۲۴ ساله بشارالاسد در سوریه
حاکمیت ۲۴ ساله بشارالاسد در سوریه سقوط داده شد که میتواند آخرین حاصل بهار عرب با یک نزاع داخلی فرسایشی درین کشورباشد . بهار عرب یعنی پاک سازی رژیم ها و زعمای غیر موافق با آمریکا.
گروه تروریستی تحریرالاشام پیشاهنگ این عملیات بوده صدر اعظم حکومت قبلی را توظیف به ادامه کار الی انتقال قدرت نموده است .
پرسشهای زیاد قبل از وقت وجود دارد زیرا گروههای مخالف حکومت قبلی سوریه یکدست و و واحد نیستند . اینها متشکل اند از :
۱-- تحریر الشام که تا سقوط حاکمیت اسد ده فیصد خاک سوریه را در اختیار داشتند .
۲-- داعش .
۳-- ارتش آزاد سوریه که از حمایت ترکیه برخوردار است .
۴-- نیروهای دموکراتیک سوریه که تحت حمایت آمریکا بوده ۲۵ فبصد خاک سوریه را در اختیار داشتند .
۵-- احرار الشام تحت حمایت قطر ( یعنی آمریکا به اصطلاح چه پیر چه عصای پیر ) .
۶-- گروه ترکمان تحت حمایت ترکیه .
اکثر این گروهها در سال ۲۰۱۱ عرض اندام کرده اند .
در سوریه قبایل مختلف با پیروان مذهبی مختلف زیست دارد .
روسیه ، آمریکا، ترکیه و ایران در داخل خاک سوریه دارای پایگاههای نظامی اند و هر کدام ساحه ای را تحت اداره خود دارند .
اسرائیل همزمان با روز سقوط حاکمیت بشار الاسد ( ۸ دسمبر سال روان ) بر قسمتهای از سرحداتش با سوریه تحرکات نظامی نموده از جمله کشورهای شد که در خاک سوریه قرارگاه نظامی دارند ، در همین روز قوای هوایی اسرائیل بر قرارگاههای نظامی دولت قبلی سوریه ضربات هوایی وارد کرد که در حقیقت حمایت هوایی از مخالفین را نشان میدهد.
ماهیت این جریان را از روی عکس العمل های جهانی نسبت به آن میتوان حدث زد .
آمریکا و غرب و اسرائیل ازین سقوط استقبال کردند ، آمریکا خودرا از حوادث دور وانمود میسازد اما گفته است که پایگاههای نظامی اش در سوریه باقی میماند . نتنیاهو صدر اعظم اسرائیل این روز را " روز تا یخی " گفته ابراز داشت که این پیروزی نتیجه مستقیم ضربات بر ایران و حزب الله بحیث حامیان اسد میباشد .روسیه گفته است با همه گروههای مخالف در ارتباط است همانطوریکه در زمان سقوط حکومت دکتور نجیب الله با مخالفین دولت در ارتباط و سازش بود .
همه گروههای جهادی سوریه از حمایت آمریکا و اسرائیل برخوردار بوده و هستند .
هدف سقوط حاکمیت اسد بود ولی بعد ازین چه واقع خواهد شد ؟
۱-- ایا آنها اراده و توان برچیده ساختن پایگاههای نظامی کشور های خارج در سوریه دارا میباشند؟
۲-- آیا میتوانند از یک جنگی که قسمآ به آن صبغه مذهبی سنی ها علیه شیعه ها را داده بودند در گذرند و پیوند مذهبی را حفظ کنند؟
۳-- ششگانه های جهادی سوریه در تقسیم و سهمگیری قدرت تفاهم دائمی خواهند داشت یا مانند هفتگانه های جهادی افغانستان به جنگ قدرت خواهند رفت ؟
۴-- ذهنیت عام ضد اسرائیلی در سوریه را زدوده خواهند توانست یا شکل گیری های دیگری زیر نام مبارزه با مظالم اسرائیل سر بلند خواهند کرد ؟
۵-- صدر اعظم اسرائیل دیروز ایران را محور شرارت نامید ، جهادی های سوریه که قدرت را بدست گیرند به شکلی از اشکال این نظر نتانیاهو را علیه ایران پیش خواهند برد ؟
اثرات بیرونی این تحول :
اعتبار روسیه میان متحدینش سقوط کرده آخرین دولت طرفدارش در شرق میانه را از دست داد شاید دیگر جای پایی در آن منطقه نداشته باشد .ایران شرمنده ناکامی هایش در غزه و لبنان و سوریه باقی میماند . آمریکا و غرب و اسرائیل یکبار دیگر وجهه بیشتر پیدا کرده نشان دادند که ریزرفهای فعال زیر نام جهاد در داخل کشور های اسلامی دارند و هر کارت بازی روی انگشتان شانرا در موقع مناسب به بازی میگیرند.
واقعیت آنست که ضربات اسرائیل بر نیابتی های ایران ، فشار تعزیرات آمریکا بر سوریه ، وجود پایگاههای نظامی و رقابت قدرتهای بزرگ جهانی ، ضعف روسیه یا کدام معامله پس پرده اش با آمریکا و اسرائیل مفاسد و ناتوانی های دولت اسد بنیادهای حاکمیت را سست کرده باعث سقوطش گردید .